Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stane se projekt nové radnice Sazka arénou Prahy 7?

Radnice za tři roční rozpočty Zastupitelstvo Prahy 7 chce svou městskou část zadlužit stejně jako Řekové Řecko či Aleš Hušák Sazku. Městská část má za novou radnici zaplatit tři své roční rozpočty. Takovou sumu k dispozici nemá. Bude si muset půjčit. Přitom nájem, který nyní Úřad Městské části Praha 7 platí, představuje pouhá 3% ročního rozpočtu. Další dlouhodobý nájem však nikdo nehledá. Starosta Ječmének a jeho koalice ODS-ČSSD evidentně touží po největší zakázce v dějinách Prahy 7. Žádná větší již nikdy nebude.

Řešení výhodné pro Prahu 7? Takové nikdo nehledá.

Historie projektu sídla Úřadu Městské části Praha 7 je spletitá. Nemá však cenu probírat minulost. V těchto dnech končí velmi svérázné výběrové řízení. V čem spočívá? Nikdo nehledá řešení, které by bylo nejvýhodnější pro Prahu 7.

Na konci roku 2012 skončí pronájem prostor, ve kterých sídlí Úřad Městské části Praha 7. Jak již bylo zmíněno, Praha 7 platí za pronájem budovy bývalé Plánovací komise Ministerstvu financí cca 10 milionů korun ročně, tedy 3% ze svého ročního rozpočtu činícího 334 milionů korun. Pokud by to tedy někdo myslel s Prahou 7 dobře, hledal by další dlouhodobý pronájem za srovnatelných podmínek. To se však neděje. Pronájem byl automaticky vyloučen. Starosta Ječmének a jeho koalice ODS-ČSSD chtějí novou radnici. Novou budovu má přitom pro jakoukoli pražskou městskou část smysl stavět jen na vlastním pozemku. Takovým postupem by náklady mohly klesnout na snesitelnou úroveň. Ani to se však neděje. Vhodný pozemek se nachází nad Parkhotelem, ovšem byl pronajat za starosty za ODS Duba na desítky let na stavbu obrovského nákupního centra „Galerie Stromovka“. A tak jsme svědky výběrového řízení starosty Ječménka. Žádná pevná kritéria neexistují. Zastupitelstvo vyřazuje jednu nabídku za druhou bez zřetelného zdůvodnění. Podrobněji jsou z vůle zastupitelstva porovnávány pouze dvě varianty - Argentinské hvězda za 762 milionů korun a Mercury Tower za 845 milionů korun. Z nich by jedna měla být vybrána na jednání zastupitelstva v pondělí 5. prosince 2011.

Praze 7 hrozí kritické zadlužení

Městská část Praha 7 nemá na takovou investici peníze. I když použije všechny finance z privatizace bytového fondu, nebude to stačit na více než na třetinu. Půjčkapak projekt prodraží na více než jednu miliardu korun. Hrozí tak zadlužení na dvacet i třicet let. A to se vůbec nepočítá s tím, že technologie v moderních kancelářských budovách mají trvanlivost přibližně dvě desetiletí.

Řešení existuje, ale nikdo o něj nestojí

Praha 7 by se nejprve měla zbavit časového tlaku a najít si další dlouhodobý pronájem. Městské části jsou pro majitele nemovitostí žádanými nájemci. Platí, slušně se chovají a neutíkají. Nalezení pronájmu by umožnilo fungování Úřadu Městské části Praha 7. Poté by bylo třeba vypovědět dlouhodobou smlouvu s nájemcem pozemku nad Parkhotelem, kde by mohla vyrůst budova radnice. To by se mělo podařit, protože nájemce pozemku neplní své závazky. No a pak by mohla Praha 7 vypsat architektonickou soutěž a v klidu si vybrat, nebo také nevybrat, vhodný projekt. Zůstat v nájmu není žádná ostuda. Ostudou je se zadlužit. A tam Praha 7 pod vedením starosty Ječménka směřuje. Nedopusťme, aby Praha 7 skončila jako Řecko nebo spíše jako Sazka se svojí Sazka arénou. Nemohl by si pan starosta Ječmének zajít na kafe s Alešem Hušákem? Třeba by to pomohlo.

Jan Čižinský, předseda KDU-ČSL v Praze 7

Autor: Jan Čižinský | středa 30.11.2011 14:40 | karma článku: 18,29 | přečteno: 983x
  • Další články autora

Jan Čižinský

Deset let od dobrodružství českých skautů na Islandu

„Skaut, pláče“ zašeptal večer své mamince francouzsky nejmladší ze sedmi dětí, dvouletý Jean, v islandských horách Landmannalaugar. Byl to jeho nejsilnější zážitek toho dne. Po čtyřech týdnech krásného počasí přišla bouře.

1.9.2014 v 8:56 | Karma: 10,67 | Přečteno: 508x | Diskuse| Ostatní

Jan Čižinský

Pět vteřin a budete mít zatraceně dobrý pocit!

Prospějete fajn věci. Pomůžete zachránit v Čechách referenda! Klikněte na následující odkaz, pak na PŘEJÍT K HLASOVÁNÍ a hlasujte prosím pro NOMINACI Č. 10 PRAHA 7 - REFERENDUM,http://www.otevrete.cz/hodnoceni-uradu/soutez-otevreno-zavreno/cena-verejnosti-2012/hlasovani-zavreno-otevrenost-rozhodovani-2012/#zp10

25.9.2012 v 8:46 | Karma: 10,41 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jan Čižinský

Máme starostu za ODS. Byli byste lepší než on? Udělejte si test!

Jak byste řešili následující problémy Prahy 7? Body sčítejte, za každou odpověď je buď jeden nebo žádný Ječménkobod (JB). Náš starosta za ODS se totiž jmenuje Marek Ječmének.

7.6.2012 v 8:38 | Karma: 25,94 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Ostatní

Jan Čižinský

Ten, jehož se korupčníci bojí

Korupcí ničené české společnosti schází novodobý Alexandr Solženicyn, mladý Václav Havel či český Roberto Saviano. Spisovatelé - svědomí národa – jsou málo slyšet.

28.3.2012 v 16:00 | Karma: 20,45 | Přečteno: 1411x | Diskuse| Ostatní

Jan Čižinský

Bát se nekrást!

První československý prezident Tomáš Garrique Masaryk bývá spojován s heslem „nebát se a nekrást,“ kterým podmiňoval úspěšnou existenci nezávislého československého státu. Toto heslo se během poválečného převážně socialistického budování přeměnilo na „nebát se krást“. Porevoluční léta se pak postarala o další změnu. Masarykovské heslo se v případě mnohých lidí ustálilo ve tvaru „bát se nekrást“!

9.3.2012 v 9:20 | Karma: 18,17 | Přečteno: 1273x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1855x
Učitel na gymnáziu, hospodářský historik a komunální politik. Angažuje se v místní politice v Praze 7. Zorganizoval například úspěšné referendum za nepředraženou radnici, kterým se podařilo ušetřit 500 milionů korun. Nyní se snaží společně s dalšími uspět v komunálních volbách s hnutím PRAHA 7 SOBĚ - www.PRAHA7SOBE.cz, aby se ušetřené peníze nerozházely jinak. www.facebook.com/praha7sobe

Seznam rubrik