Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak v daňovém přiznání odečíst na dítě vyšší částku?

Děti jsou drahá kratochvíle. Výchova jednoho dítěte stojí rodiče ročně kolem 70 tisíc korun. Do dvaceti šesti let věku se tak investice rodičů do jednoho potomka vyšplhá na částku mezi dvěma a třemi miliony korun. Investice do dětí je však také investicí do daňových poplatníků. A to, že Češi mají málo dětí, je nejvážnějším ekonomickým problémem České republiky. Je to ještě tíživější než dluh veřejných financí.

Proto je s podivem, že sleva na dani na výchovu jednoho dítěte je pouze 11 604 korun. Pokud porovnáme slevu na dítě a slevu na nevydělávajícího manžela či manželku, zjistíme, že je méně než poloviční. Kde je logika? Je snad manžel či manželka náročnější na finance než dítě? Nebo je dítě na rozdíl od nevydělávajícího manžela či manželky výdělečně činné?

Nízká sleva na dani na děti je příkladem daňového znevýhodnění těch, kdo vychovávají děti. Pokud nějaká rodina učiní téměř jakoukoliv jinou investici, může ji v plné výši daňově zohlednit a ještě z ní mít zisk. Ne tak v případě investice do dítěte. A přitom se jedná o tu nejlepší a nejpotřebnější investici, jakou mohou rodiče udělat.

Koupíte si byt, abyste jej pronajímali? Byt Vás bude stát podobně jako dítě během 26 let. Náklady na pořízení bytu si ale můžete třicet let odečítat z daní jako daňový výdaj. Ročně si tak budete odečítat kolem 70 tisíc korun a ještě budete mít příjmy z pronájmu. A na daních díky odpočtům zaplatíte pakatel.

Rozhodli jste se investovat do dítěte? Z dítěte Vám nepoplynou žádné příjmy jako z pronájmu. Do dítěte budete jen investovat. Sleva na dani se sice projeví podobně jako daňový odpočet na byt, ale tím všechna podobnost končí.  Oč více vychováte dětí, o to více zaplatíte na DPH, o to méně budete mít času na práci a o to nižší budete mít důchod, protože nebudete mít na "skutečné" investice. Vaše děti pak sice budou platit daně, zdravotní pojištění a sociální pojištění, ale Vy z toho budete mít menší užitek než ti, kteří sice žádné děti nevychovali, ale zato měli více času a peněz a investovali.

To je důvod, proč se naše hospodářství dostává do těžkých problémů. Rozhodnutí lidí, zda budou či nebudou vychovávat děti je osobním rozhodnutím. Ovšem pokud je výchova dítěte z ekonomického hlediska šílenstvím, nedivme se, že nám děti chybí. V České republice nám schází milion dětí. Milion dětí představuje podle ekonoma Hampla skrytý dluh ve výši tří bilionů korun. A i kdyby bylo možné, jako že to možné není, zázračným zhodnocováním důchodových fondů vyřešit důchodovou problematiku, pak zdravotnictví a daně budou mít v budoucnu úplně stejné problémy jako důchodový systém. Bez dostatečného počtu dětí naše společnost zchudne.

Logickým krokem by bylo zvýhodnit investici do dětí oproti ostatním investicím a zvýšit daňovou slevu na dítě. Návod, jak si letos na dítě odečíst více peněz tedy není ještě k dispozici, ale ve volbách bychom měli volit strany, které to navrhnou. Cesta k hospodářské prosperitě vede přes prorodinnou politiku. Vyšší sleva na dani by byla vzkazem rodičům: "Máte odvahu vychovávat děti? Pokud se budete více snažit a více si vyděláte, více peněz Vám doma zůstane". Tímto směrem se nyní začíná ubírat KDU-ČSL. Pokud jí to vydrží a v příštích volbách uspěje, vyděláme na tom všichni.

 

 

Autor: Jan Čižinský | čtvrtek 24.3.2011 9:18 | karma článku: 17,35 | přečteno: 1720x
  • Další články autora

Jan Čižinský

Deset let od dobrodružství českých skautů na Islandu

„Skaut, pláče“ zašeptal večer své mamince francouzsky nejmladší ze sedmi dětí, dvouletý Jean, v islandských horách Landmannalaugar. Byl to jeho nejsilnější zážitek toho dne. Po čtyřech týdnech krásného počasí přišla bouře.

1.9.2014 v 8:56 | Karma: 10,67 | Přečteno: 507x | Diskuse| Ostatní

Jan Čižinský

Pět vteřin a budete mít zatraceně dobrý pocit!

Prospějete fajn věci. Pomůžete zachránit v Čechách referenda! Klikněte na následující odkaz, pak na PŘEJÍT K HLASOVÁNÍ a hlasujte prosím pro NOMINACI Č. 10 PRAHA 7 - REFERENDUM,http://www.otevrete.cz/hodnoceni-uradu/soutez-otevreno-zavreno/cena-verejnosti-2012/hlasovani-zavreno-otevrenost-rozhodovani-2012/#zp10

25.9.2012 v 8:46 | Karma: 10,41 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jan Čižinský

Máme starostu za ODS. Byli byste lepší než on? Udělejte si test!

Jak byste řešili následující problémy Prahy 7? Body sčítejte, za každou odpověď je buď jeden nebo žádný Ječménkobod (JB). Náš starosta za ODS se totiž jmenuje Marek Ječmének.

7.6.2012 v 8:38 | Karma: 25,94 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Ostatní

Jan Čižinský

Ten, jehož se korupčníci bojí

Korupcí ničené české společnosti schází novodobý Alexandr Solženicyn, mladý Václav Havel či český Roberto Saviano. Spisovatelé - svědomí národa – jsou málo slyšet.

28.3.2012 v 16:00 | Karma: 20,45 | Přečteno: 1411x | Diskuse| Ostatní

Jan Čižinský

Bát se nekrást!

První československý prezident Tomáš Garrique Masaryk bývá spojován s heslem „nebát se a nekrást,“ kterým podmiňoval úspěšnou existenci nezávislého československého státu. Toto heslo se během poválečného převážně socialistického budování přeměnilo na „nebát se krást“. Porevoluční léta se pak postarala o další změnu. Masarykovské heslo se v případě mnohých lidí ustálilo ve tvaru „bát se nekrást“!

9.3.2012 v 9:20 | Karma: 18,17 | Přečteno: 1273x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Obětem sexuálního násilí je třeba věřit, řekla u soudu s Cimickým Vrbová

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:04

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  15:45

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1855x
Učitel na gymnáziu, hospodářský historik a komunální politik. Angažuje se v místní politice v Praze 7. Zorganizoval například úspěšné referendum za nepředraženou radnici, kterým se podařilo ušetřit 500 milionů korun. Nyní se snaží společně s dalšími uspět v komunálních volbách s hnutím PRAHA 7 SOBĚ - www.PRAHA7SOBE.cz, aby se ušetřené peníze nerozházely jinak. www.facebook.com/praha7sobe

Seznam rubrik